آموزش تندخوانی ویژه کنکور

دانش آموزان و کنکوری ها سلاااااااام!

به بخش دیگری از دوره آموزشی تندخوانی برای کنکوری های موفق از رسانه دکتر معین الدین خوش آمدید. در این مقاله قصد داریم نکات آموزشی تندخوانی را بررسی کنیم.

چرا آموزش تندخوانی را از سایت دکتر معین الدین دنبال کنم؟

۱- اگر تندخوانی را دنبال کرده باشید احتمالا به یکسری روش هایی برخوردید که قابل اجرا نبودند. یعنی یکسری مفاهیم و روش ها بیان شده که دانستن یا به کار بستن آن ها بی ثمر است و تغییری در وضعیت شما ایجاد نمی کند.

مژده ای که می خواهم به شما بدهم اینست که در این مقاله علمی ترین و در عین حال عملی ترین روش ها و تکنیک های تندخوانی آموزش داده می شود.

۲- مورد دیگر آنکه تعدادی از آموزش تندخوانی برای خواندن کتاب های غیردرسی مثل رمان ها، کتاب های بهبود فردی و روزنامه خواندن کاملا جواب می دهد اما برای کتاب های درسی کمی فرق میکند!

مثلا من کتاب های مورد علاقه خودم در زمینه موفقیت و بهبود فردی را معمولا ظرف ۳ روز می خوانم و در هفته بین یک تا دو کتاب را به صورت کامل مورد مطالعه قرار می دهم. ولی برای کتاب های درسی تندخوانی کمی فرق می کند.

در این مقاله بهترین تکنیک های تندخوانی با رویکرد آموزشی گردآوری و به زبان ساده بیان شده و از بیان نکات و تکنیک هایی که خارج از بحث کنکور استفاده می شوند خودداری شده است. وقتی شما به آن ها عمل می کنید واقعا به این نتیجه می رسید که یکسری تغییراتی در مطالعه و یادگیری شما ایجاد می شود.

ما روش ها و تکنیک های جهانی تندخوانی را متناسب با تجربیات خود و تغییرات کنکور بومی سازی و تدوین کرده ایم. و تمرکز ما در این روش ها بر روی کسب نتیجه در کنکور و موفقیت تحصیلی دانش آموزان است.

تذکر: مخاطب اصلی این آموزش دانش آموزان و داوطلبین کنکوری هستند اما پس از انتشار این مقاله و گرفتن بازخوردهای متعدد می توانیم این را با قاطعیت بگوییم که همه افراد در هر سن و شرایطی که هستند میتوانند از این آموزش استفاده کنند.

تندخوانی چیست؟

افزایش سرعت مطالعه بدون افت کیفیت مطالعه.

باورهای غلط درمورد تندخوانی:

۱- فرد تندخوان، قادر به احساس و درک مطلب نیست.

۲- سرعت بیشتر، تمرکز حواس کمتری را به دنبال دارد.

۳- همه ی متون و مباحث را باید با یک سرعت و مثل هم، تندخوانی کرد.

چگونه تندخوانی کنم؟

داستان از آنجایی شروع می شود که به ما گفتند درس بخوانید اما نگفتند چگونه درس بخوانیم!

تندخوانی در اصل چیزی جز اصولی خواندن و صحیح خواندن نیست. اینکه شما یکسری از کارهای اشتباه را انجام ندهید باعث میشود که شما یک مطالعه با سرعت و با کیفیت داشته باشید. همیشه به ما گفتند درس بخوانید اما نگفتند چگونه اصولی درس بخوانیم؟ امروز به شما می گوییم که دقیقا چگونه درس بخوانید.

مسابقه خرگوش و لاکپشت

داستان خرگوش و لاک پشت را یادتان هست؟! فکر می کنم داستان مسابقه خرگوش و لاک پشت را در کتاب اول دبستان خوانده باشید. اما حالا که مدت ها از آن گذشته و شما احتمالا در مقطع دهم، یازدهم و دوازدهم هستید؛ داستان کمی فرق می کند.

این بار مسابقه لاک پشت و خرگوش در کنکور است! خرگوش تند می خواند و جلو میرود و لاک پشت خیلی خسته(!) و آرام می خواند. به نظر شما کدام در کنکور موفق می شود؟

تو کدوم هستی؟ خرگوش یا لاک پشت؟؟

اگر تندخوان هستید به شما تبریک می گویم! اما اگر کندخوان هستید باز هم به شما تبریک می گویم چون شما وارد بهترین آموزش روش های تندخوانی و مطالعه بهینه برای کنکور شده اید. شما می توانید با یادگیری و تمرین این روش ها، همه ی مهارت های تندخوانی و تقویت حافظه را کسب کنید و عملکرد خود را حداقل ۴ برابر کنید.

خبر خوب آنکه هیچ کدام از روش ها و مهارت های بهبود فردی غریزی نیستند و شما می توانید با یادگیری و تمرین آن ها را کسب کنید.

همه ی مهارت های بهبود فردی، با یادگیری و تمرین قابل دستیابی هستند.

دکتر معین الدین – مشاور و مربی کنکور

موانع تندخوانی و مطالعه با کیفیت:

۱- بلندخوانی و لب خوانی هرگز!

بلند خوانی و لب خوانی حین مطالعه شما زودتر خسته می شوید چون درواقع شما با دهانتان که درس نمیخوانید؟! قرار است با چشمتان درس بخوانید. چشم پیام هایی را برای لب پس سری مغز شما می فرستد و یادگیری انجام میشود.

بعضی ها هستند که هنگام مطالعه صدایی تولید نمی کنند و لبشان هم نمی جنبد (تا اینجا آفرین!) اما در ذهنشان تلفظ می کنند. این اتفاق هم نباید بیافتد و مطالعه صرفا با چشم باید صورت بگیرد.

تذکر: این خیلی خوبه که همیشه با چشمتون خط ها را دنبال بکنید، اما میتوانید در بعضی موارد که دچار کاهش تمرکز و خواب آلودگی شدید چند خط بلندخوانی کنید و پس از افزایش تمرکز مجددا چشم خوانی کنید.

۲- دوباره خوانی و چندباره خوانی یک وسواس کشنده!

وسواس بیش از اندازه نداشته باشید. فراموش نکنید که قرار نیست با یک بار خواندن، کاملا به مطالب مسلط شویم. تسلط کامل بر مطالب تنها با مرور زیاد و زدن تست های آموزشی و حل نمونه سوال به دست می آید نه دوباره خوانی.

مطالعه یک فرآیند چندمرحله ایست؛ قرار نیست با یک بار خواندن تسلط ۱۰۰ درصدی بر روی مباحث پیدا کنید. حتی اگر در حین مطالعه تمرکز ندارید خود را اسیر تله دوباره خوانی نکنید. هیچ چیز به اندازه دوباره خوانی به تندخوانی شما ضربه نمی زند.

ذهن شما بسیار تیز است! توانایی های ذهن خود را دست کم نگیرید. شما همان کسی هستید که وقتی یکبار آهنگی را می شنوید، به سرعت متوجه میشید و حتی حفظ می کنید!)

تکنیک نقطه به نقطه:

برای ترک عادت دوباره خوانی می توانید برای شروع از تکنیک نقطه به نقطه استفاده کنید. تکنیک نقطه به نقطه به زبان ساده به ما می گوید که باید از نقطه پایان جمله قبلی تا نقطه پایان جمله فعلی بخوانیم و سپس بدون دوباره خوانی از نقطه ای تا نقطه بعدی بخوانیم.

بعد از اینکه به تکنیک نقطه به نقطه مسلط شدید در مرحله بعد از تکنیک پاراگراف به پاراگراف استفاده کنید. (یک پاراگراف یعنی هر ۳-۴ خطی که مربوط به یک موضوع است، معمولا ویراستاران بعد از اتمام یک پاراگراف به سرخط بعدی می روند.)

بعد از اینکه توانستید بدون دوباره خوانی پاراگراف به پاراگراف بخوانید سراغ صفحه به صفحه خوانی بروید. برای تندخوانی هیچ محدودیتی وجود ندارد و نباید در تکنیک صفحه به صفحه متوقف شوید. رکورد دار تندخوانی دنیا خانم آنا جونز ۴۲۵۱ کلمه بر دقیقه خوانده است!

کلمه به کلمه —» نقطه به نقطه —» پاراگراف به پاراگراف—» صفحه به صفحه—» و…

جالبه بدونی!

در سال ۲۰۰۷ آنا جونز که ۶ بار قهرمان مسابقات جهانی تندخوانی شده بود، کتاب هری پاتر و یادگاران مرگ را در ۴۷ دقیقه و ۱ ثانیه خواند و به رکورد شگفت انگیز ۴۲۵۱ کلمه بر دقیقه رسیده است. پیشتر آقای سین آدام از آمریکا با کسب رکورد ۳۸۵۰ کلمه در دقیقه توانسته بود به مرز ۴۰۰۰ کلمه نزدیک شود!

در مسابقات جهانی تندخوانی پس از اینکه شرکت کننده کتاب را مطالعه کرد، باید به سوالات درک مطلب جواب دهد و کلکی در کار نیست!

سرعت مطالعه خودت را همین حالا محاسبه کن!

کافیست مبحثی که تا به حال نخوانده اید را نتخاب کنید و به مدت ۶۰ دقیقه آن را مطالعه کنید. پس از پایان تعداد حدودی کلمات را تقسیم بر ۶۰ کنید تا مشخص در طول یک دقیقه چند کلمه خواندید؟

با اینکه در مسابقات جهانی تعداد کلمات دقیقا شمرده می شود اما شما نمیخواهد سخت بگیرید. فقط کافیست ببینید چند خط خواندید و در هر خط معمولا چند کلمه آمده است.

در ایران افراد آموزش ندیده به صورت میانگین حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ کلمه بر دقیقه می خوانند. می توان گفت افرادی که زیر ۳۵۰ کلمه بر دقیقه می خوانند قطعا کندخوان اند. البته این آمار در بسیاری از کشورهای جهان بهتر و بالاتر است.

۳- از تکنیک های یادگیری فعال استفاده کن!

هایلایت کردن و خط کشیدن:

سرعت خوندنت رو نسبت به یادداشت برداری و خلاصه و حاشیه نویسی بالاتر میبره و از این جهت بهتره. اما فراموش نکنیم که یادداشت برداری هم یه جاهایی لازمه.

حاشیه نویسی، خلاصه نویسی و یادداشت برداری:

یادداشت برداری بیش از حد ممنوع! نباید کل مطالب رو بازنویسی کنی! بعضی درس ها هم بخاطر حجم زیادشون کلا به صرفه نیست خلاصه نویسی کنی.

یادداشت برداری؛ نوشتن نکات مهم یا(و) فرار یا(و) دشوار است.

۴- در مکان و زمان مناسب مطالعه کن!

دیگر عوامل کندخوانی: ایست چشمی، مکث چشمی، برگشت چشمی، پرش چشمی، نقطه خوانی، محدودیت دید، لب خوانی

برای تندخوانی فقط کافیست عوامل کندخوانی را برطرف کنید. تکرار و تمرین عامل همه ی مهارت هاست.

۵- از چندین منبع مطالعه نکن!

این کار اشتباهی است که وقتی می خواهیم مطلبی رو مطالعه کنیم همزمان از کتاب درسی، جزوه و درسنامه کمک آموزشی پیش بریم! مثلا دانش آموزای زیادی دیدم که میگن برای زیست شناسی جزوه معلم و کتاب درسی و درسنامه خیلی سبز، الگو و فاگو رو میخونن و بعد میرن سراغ تست! و گلایه مندند که چرا کندن و چرا به بودجه بندی آزمون قلمچی نمیرسن؟!

اگه بخوای ۳-۴ تا منبع داشته باشی و همزمان همشونو کار کنی قطعا کندخوان میشی! تازه اینجوری تموم کردن یه مبحث خیلی طول میکشه و در نتیجه خسته می شی و نا امید!

راه حل: برای شروع یک منبع base (جامع و کامل) انتخاب کن. مثلا بگو برای درس شیمی خیلی سبز base منه و فقط از روی اون میخونم و تست میزنم. بعد از اینکه منبع base کار شد و دیدی زمانشو داری حالا میتونی سراغ یه کتاب کمک آموزشی دیگه هم بری.

۶- همه تست های یک کتاب رو در مرحله اول نزن!

بعضی بچه ها هنوز هم به شیوه قدیمی عمل می کنند و کل تستای یک فصل رو دونه دونه و پشت سرهم میزنن!

تست زدن از کتاب های کمک آموزشی دو مرحله داره:

مرحله اول: زدن تست های فرد به صورت آموزشی

مرحله دوم: زدن تست های زوج به صورت سنجشی

۷- عضلات چشمات را تقویت کن!

یک ستاره بر روی یک صفحه A3 بکشید و مرکز آن را مشخص بکنید، این کاغذ را جلوی صورتتان بگیرید(طوری که خیلی دور نباشد که چشمتان همه صفحه را نبینه و خیلی هم نزدیک نباشه که دوبینی برایتان ایجاد شود. مثل هنگامی که می خواهید مطلبی را بخوانید) مرکز این ستاره هم راستا با بینی شما باشد.

حالا چشمتان را روی شماره های ۱ تا ۶ حرکت دهید و بعد برعکس(۶ تا ۱). حداقل روزی ۳مرتبه و هر بار ۳دقیقه این کار را انجام دهید. با قوی شدن عضلات چشم سرعت دیدنتان هم افزایش پیدا می کند.

تمرین ستاره را هر روز انجام دهید. هرچقدر ستاره بزرگتر شود و تعداد دفعات انجام این تمرین بیشتر شود، چشم شما توانایی بیشتری پیدا می کند و شما مطالعه سریعتری انجام خواهید داد.

چرا باید تندخوان شوم؟

کندخوانی شما را کلافه می کند. آیا تا به حال تجربه این را داشتید که با یک مبحث ساده چند هفته درگیر باشید و در آخر تمام نشده آن را کنار بزارید و سراغ مبحث بعد برید؟

کندخوانی برای شما خستگی و ناامیدی از درس خواندن و نتیجه نگرفتن علی رغم مطالعه زیاد را به همراه دارد. کندخوانی شما را از برنامه آزمون های آزمایشی عقب می اندازد.

در بسیاری از کشورهای دنیا آموزش های تندخوانی را مانند دروس ریاضی، ادبیات و… در مدرسه ارائه می کنند. اما در کشور ما از معلم و مدیر گرفته تا پدر و مادر، فقط می گویند بخوان اما اینکه چگونه باید صحیح و بهینه بخوانیم را هیچ گاه در دوران تحصیل به ما یاد نمی دهند!

انگیزه های تندخوانی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید